Da li postoji alternativa sistemskoj antibiotskoj terapiji?

Parodontitis globalno pogađa 50-60% odrasle populacije. Ova hroničana zapaljenska bolest povezuje se i sa drugim teškim bolestima, poput dijabetesa i srčanih bolesti. Obzirom da je to hronična bolest, kod pacijenata se vremenom pojavljuju, kako frustracije proživljavanja bolesti, tako i finansijski troškovi na koje moraju računati. Često se dešava i da pacijent napusti svog lekara kako bi na drugom mestu pronašao željeni tretman.

Od 1960-tih, kiretaža (SRP) dokazuje svoj uspeh kao tradicionalni nehirurški postupak za lečenje parodntitisa. Međutim, taj postupak ima I odrđena ograničenja – posebno kod nemogućnosti prodiranja u dublje džepove. Kliničke studije su pokazale da se dodavanjem antibiotika (nakon kiretaže) može bitno poboljšati ishod lečenja, jer pomaže kod mehanički nedostižnih područja. Međutim, nedavna istraživanja pokazala su da sistemski antibiotici mogu imati nuspojave, kao i povećan rizik uzrokovanja bakterijske rezistencije.

S obzirom na kontraindikacije koje sistemska primena antibiotika nosi, a koje se pre svega odnose na toksičnost, povećanje rezistencije mikroorganizama i nedovoljno “ciljano” polje delovanja kada je reč o usnoj duplji, postavlja se pitanje da li postoji alternativa sistemskoj antibiotskoj terapiji.

Do sada nije bilo dokazanog protokola ili “zlatnog standarda”za rešavanje ovakvih situacija. Međutim¹¹, MTD-ovi novi proizvodi Implaprotect i Gelcide sada pružaju dentalnim stručnjacima učinkovit protokol.

Od nedavno na tržišu su dostupni specifični preparati koji predstavljaju lokalne antibiotike na bazi penicilina s produženim dejstvom, u kombinaciji s beta-laktamazom koja dodatno oštećuje ćelijski zid mikroorganizama. Preparati se dobijaju mešanjem praha i tečne komponente, i aplikuju se na mestu gde su najpotrebniji, u usnoj duplji. Prednosti lokalnog antibiotika su brojne:

 

– gastrointestinalni trakt ga ne apsorbuje

– ne iritira i ne uzrokuje nelagodnost

– potpuna primena na željenom području

– sprečena je prerana resorpcija u telu

– onemogućuje se preskakanje terapije

 

 

Sve to rezultira većim poverenjem u terapiju i većim brojem zadovoljnih pacijenata u vašoj stomatološkoj praksi.

Ovakva formulacija omogućava vrlo jednostavnu primenu, i obezbeđuje duže zadržavanje aktivnih sastojaka  na mesti infekcije.